Lijfrente hypotheek

Je hypotheek aflossen obv lijfrente

Wanneer je een lijfrente hypotheek afsluit wordt er direct vastgelegd dat een bepaald bedrag omgezet zal worden in een lijfrente. Voor de opbouw van de lijfrente betaal je dan iedere maand rente over de hypotheek. Daarnaast betaal je ook elke maand de premie.

Op het moment dat je met pensioen gaat, komt de lijfrente tot uitkering en komt in periodieke uitkeringen naar je toe. Met deze uitkering kun je de hypotheeksom afbetalen. Bij het starten van de uitkering van de lijfrente, blijft de hypotheek dus wel gewoon bestaan.

Wanneer het tijd is om met pensioen te gaan, zal de lijfrente tot uitkering komen en komt periodiek in uitkeringen naar je toe. Je kunt deze uitkering nuttig besteden door jouw hypotheek som af te betalen. Dus wanneer de uitkering van de lijfrente wordt gestart, blijft de hypotheek wel gewoon staan. 

Deze vorm van hypotheek is aflossingsvrij. Hierdoor kan er een bepaald percentage van de executiewaarde van de woning als hypotheek worden afgesloten.

Bij deze hypotheek kan je zowel de rente op de lijfrente als op de complete hoofdsom aftrekken van de belasting. De lijfrente kan overigens alleen afgetrokken worden van je belasting wanneer je een pensioen tekort kan aantonen. Er moet wel inkomstenbelasting over de lijfrente worden betaald.