5 hypotheek tips

Veilig en vertrouwd je hypotheek afsluiten.

A-Krediet

Veilig en vertrouwd je hypotheek afsluiten!

Een huis kopen en daarvoor een hypotheek afsluiten is niet niks. Het is dan ook verstandig en aan te raden om je goed in te lezen. Op onze site staat een hoop informatie. Als aanvulling hierop hebben we nog 5 gratis tips voor je!

1. Reserveer voldoende eigen vermogen

Omdat je tegenwoordig maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning mag lenen met je hypotheek, moet je alle andere kosten bij het kopen van een huis zelf betalen. En dat is vaak meer dan je denkt! Denk maar aan de overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten, kosten voor hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek, eventuele kosten voor je aankoopmakelaar, een bankgarantie en de NHG… Je bent al snel tussen de 10 en 15 duizend euro kwijt. En dan moet je nog verhuizen: daar komen ook kosten bij kijken! Houd hier dus, vóórdat je een bod doet op je droomhuis, alvast rekening mee.

2. NHG

We hebben de NHG bij tip 1 al even benoemd: dit is de Nationale Bank Garantie. Deze mag je afsluiten bij je hypotheek als je een woning koopt (in 2021) voor maximaal 325.000 euro (inclusief eventueel overbieden boven de vraagprijs). Het afsluiten van de NHG kost je bij het afsluiten van je hypotheek ongeveer 1 procent van het aankoopbedrag van je huis, en daar krijg je fijne voordelen voor terug. Vooral een hoop zekerheid: stel dat je in de toekomst financiele problemen krijgt en je huis moet verkopen, dan helpt de NHG met je eventuele restschuld. Dit geeft ook je hypotheekverstrekker meer zekerheid, waardoor deze je met de NHG flink korting geeft op je hypotheek. Zo bespaar je in de loop van de aflossingsperiode behoorlijk wat geld!

3. Zorg voor de juiste verzekeringen

Bij de aankoop van een eigen huis zijn een aantal verzekeringen verplicht om af te sluiten. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar zeker wel aan te raden! De belangrijkste verzekeringen zijn je opstalverzekering, inboedelverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. De opstalverzekering is eigenlijk altijd verplicht bij het afsluiten van je hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat als je huis schade krijgt door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm, je verzekering dit vergoedt. Je inboedelverzekering dekt hierbij de schade aan dingen die níet vastzitten, zoals je meubels, apparatuur en sieraden – deze verzekering is niet verplicht, maar dus wel verstandig. Net als een overlijdensrisicoverzekering: deze is meestal niet meer verplicht, maar dekt wel belangrijke risico’s voor je af. Mocht je onverhoopt komen te overlijden, dan keert deze verzekering een vast bedrag aan je partner of kinderen uit. Zo behoed je hen voor financiële problemen bij het moeten doorbetalen van de woonlasten.

4. Vergelijk niet alleen op basis van de rente

De manier waarop je je hypotheek moet afbetalen, bestaat uit twee verschillende delen: de rente die je moet aflossen en het leenbedrag dat je moet aflossen. Enkel een lage hypotheekrente is geen garantie voor de beste hypotheek – hierbij zijn bijvoorbeeld ook de looptijd en andere voorwaarden van belang. Welke verzekeringen zijn verplicht? Is er een verhuisregeling waardoor je je hypotheek (en lage rente) kunt meenemen als je tijdens de rentevaste periode wilt verhuizen? Neem álle belangrijke voorwaarden mee in je beslissing.

5. Onafhankelijk advies

Een woning is waarschijnlijk een van de allergrootste aankopen die je tijdens je leven doet. Laat je daarom goed adviseren door een expert zodat je niet teveel betaalt en een veilige, verantwoorde hypotheek afsluit. Kies daarbij een onafhankelijke hypotheekadviseur zoals A-Krediet, die niet vastzit aan één hypotheekverstrekker. Alleen een onafhankelijk adviseur kan je helpen met het vergelijken van rentes en voorwaarden bij álle betrouwbare aanbieders, zodat je zeker weet dat je de beste hypotheek kiest voor jouw persoonlijke situatie. Vraag vrijblijvend een eerste gesprek aan, en onze adviseurs helpen je op weg!