Mogelijkheden

Benieuwd wat is er mogelijk met je hypotheek?

A-Krediet

Oversluiten, verhogen, aanpassen?

Benieuwd wat is er mogelijk met je hypotheek? Je hebt meer mogelijkheden dan je denkt! Het kan een flinke klus zijn om alle regels en opties rondom hypotheken zelf uit te zoeken. Daarom vinden we het bij A-Krediet, als onafhankelijke adviseur, juist belangrijk om hypotheken makkelijker te maken. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes en zoeken precies voor jou uit wat het beste bij jouw situatie past. En zo voordelig mogelijk natuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan het oversluiten van je hypotheek, het zetten van de juiste stappen aan het einde van de rentevaste periode, en het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing of de verduurzaming van je woning. Waarmee mogen we jou van dienst zijn? Maak een vrijblijvende afspraak om jouw mogelijkheden te bespreken.

Ik wil mijn hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is de laatste jaren enorm gedaald en staat nog steeds historisch laag. Daarom kan het gunstig zijn om je hypotheek te laten oversluiten naar een andere aanbieder, zodat je óók van die lage rente kunt gaan profiteren. Het zou ook kunnen dat je een ander soort hypotheek wilt – misschien heb je nu nog een aflossingsvrije of een bankspaarhypotheek, en wil je graag over op een lineaire of een annuïteitenhypotheek. 

Het is wel belangrijk om te weten dat je bij het oversluiten van je hypotheek soms een ‘boete’ moet betalen als je wilt oversluiten vóórdat je rentevaste periode is afgelopen. Daarom is het verstandig om vooraf te berekenen of je deze extra kosten terugverdient met de lagere maandlasten als je je hypotheek zou oversluiten. Maak je een overstap als je rentevaste periode al voorbij is? Dan betaal je geen extra kosten (behalve natuurlijk de notaris en eventuele hypotheekadvieskosten!) en is dus de overstap naar een gunstigere rente sowieso voordelig! We helpen je graag met het doorrekenen van je mogelijkheden en het oversluiten van je hypotheek.

Mijn rentevaste periode loopt ten einde

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, dan heb je je hypotheek waarschijnlijk minimaal zo’n 10 jaar geleden afgesloten – en waarschijnlijk al langer geleden. Toen stond de hypotheekrente nog veel hoger dan nu. Als je dus nu je hypotheekrente opnieuw laat vastzetten óf je hypotheek laat oversluiten, gaan je maandlasten waarschijnlijk flink omlaag. De moeite om eens in te duiken! 

Een goed begin is uitzoeken wat de actuele rentestanden zijn. Vraag ook aan je hypotheekverstrekker of je renteopslag betaalt, omdat je hypotheek ten tijde van het afsluiten van je hypotheek vrij hoog was ten opzichte van de waarde van je huis. Je huis zal inmiddels veel meer waard zijn, waardoor de renteopslag kan komen te vervallen! (De waarde van het huis kun je altijd laten bevestigen met een taxatie, indien nodig.) 

Overweeg tenslotte een overstap naar een andere hypotheekverstrekker met meer gunstige voorwaarden. Let wel: het oversluiten van je hypotheek kost al snel 1000 euro voor de notaris en 2000-3000 euro voor het hypotheekadvies en de administratie. Bereken dus of de lagere maandlasten deze extra kosten wel of niet compenseren. Onze adviseurs staan klaar om je hierbij te helpen.

Ik ga mijn woning verbouwen

Je kunt de verbouwing van je woning op verschillende manieren via je/een hypotheek financieren. Vaak krijg je te maken met een bouwdepot – dat is een soort extra lening die je aan je hypotheek koppelt. Het geld uit deze lening staat maximaal twee jaar op een speciale rekening. Wat je via een bouwdepot mag lenen voor je verbouwing, staat vast: dat is maximaal 100% van de waarde van je woning ná de verbouwing. Vaak moet je hiervoor dus een taxateur je woning en de beoogde verbouwing laten beoordelen. 

Wil je bijvoorbeeld je keuken verbouwen, dan kan het zijn dat de beoogde waarde die dit aan je huis toevoegt bijvoorbeeld 5000 euro is, terwijl de verbouwing 7000 euro kost. Dat betekent dat je die 5000 euro via het bouwdepot kunt lenen, en 2000 euro uit eigen vermogen (of bijvoorbeeld via een persoonlijke lening) zelf moet bijbetalen. Het verhogen van je huidige hypotheek of bijvoorbeeld het afsluiten van een verbouwingshypotheek zijn soms ook opties, maar daar zijn wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we hoe we je hierbij kunnen ondersteunen.

Ik wil mijn woning verduurzamen

Het verduurzamen van je woning is bijna altijd een goed idee! Vaak zorgt het voor een betere isolatie van je huis of bijvoorbeeld een kostenbesparing qua energieverbruik. Daarom wordt het verduurzamen van je huis ook op verschillende mogelijkheden door de overheid gestimuleerd, onder meer met gunstige leenvoorwaarden. Normaal kun je namelijk bij het afsluiten van je hypotheek precies 100% van de taxatiewaarde van je huis lenen, maar als je je woning wilt verduurzamen, mag je 106% van die waarde lenen! Bij een nul-op-de-meter woning, een woning waarbij het netto energieverbruik op nul uitkomt, zijn er nóg meer mogelijkheden. Stuur ons een berichtje of contactverzoek voor een gratis oriënterend gesprek over de mogelijkheden!