Annuïteitenhypotheek

Maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing en rente.

A-Krediet

Wat is een annuiteitenhypotheek?

Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag: een deel aflossing en een deel rente. Zo’n annuïteitenhypotheek is te vergelijken met de lineaire hypotheek, omdat ook bij deze vorm van hypotheek de complete schuld is afgelost wanneer de looptijd is verstreken.

Wat is het verschil met een lineaire hypotheek?

Het verschil tussen deze een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is dat bij de annuïteitenhypotheek in elke termijn de bruto kosten plus rente exact hetzelfde zijn. Naarmate de hypotheek looptijd verstrijkt, zal wel de fiscale aftrek ook verminderen. Door deze vermindering zullen de maandelijkse netto hypotheeklasten stijgen. Dit kan een voordeel zijn wanneer je verwacht dat je inkomen de komende jaren gaat stijgen. Ook bij de annuïteitenhypotheek kun je er zelf voor kiezen in hoeveel jaar je de hypotheek wilt aflossen.

Let wel: hoe sneller je de hypotheek aflost, hoe hoger je maandlasten worden.

Wanneer is een annuïteitenhypotheek voor mij interessant?

Een annuïteitenhypotheek is een enorm veilige hypotheeksoort, waarbij je wellicht veel rendement op het hypotheekbedrag misloopt. Als je toch wat rendement uit je hypotheekbedrag wilt halen, is het verstandig om te kiezen voor een hypotheeksoort waarbij er iets gedaan wordt met je geld, zodat je er nog een mooi extraatje aan over houdt. Zo’n hypotheeksoort met kans op rendement is natuurlijk wel een stuk risicovoller dan de annuïteitenhypotheek. Maar wanneer dit risico positief uitpakt, profiteer je van meer fiscaal voordeel.