Levenhypotheek

Aflossen obv een levensverzekering.

A-Krediet

Wat is een levenhypotheek?

Bij een levenhypotheek los je tijdens de looptijd niet af. In plaats daarvan sluit je een levensverzekering af, waarmee de hypotheek aan het eind van de looptijd wordt afbetaald. Deze hypotheekvorm is speciaal bedoeld om de beschikbare fiscale faciliteiten in belasting box 1 (inkomen) volledig te benutten.

Wat betaal je bij een levenhypotheek?

Bij deze hypotheek betaal je een vast maandbedrag dat bestaat uit rente en de premie. Deze premie is voor de levensverzekering. Je betaalt alleen aan de aflossing als je dat goed uitkomt.

Bij een levenhypotheek wordt er ook direct een kapitaalverzekering afgesloten. Deze verzekering wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Met deze uitkering hoor je de hypotheek af te lossen. Wanneer één van beide partners komt te overlijden, wordt een bedrag uitgekeerd dat gelijk is aan het bedrag dat je hebt meeverzekerd; dit wordt het “verzekerd kapitaal” genoemd. Dat bedrag moet je dan dus besteden om de hypotheek af te lossen.

Wat is het verschil tussen een levenhypotheek en een spaarhypotheek?

Het grote verschil met een spaarhypotheek is dat er geen koppeling bestaat tussen de hypotheekrente die je betaalt en de spaarrente die je ontvangt. Houd er dus rekening mee dat het uit te keren bedrag zowel lager als hoger kan zijn dan de hypotheekschuld. Meestal is het bedrag echter wel voldoende.

Wanneer is een levenhypotheek voor mij interessant?

Voor de verzekering gelden bepaalde fiscale vrijstellingen. Deze vrijstellingen kunnen sinds 2001 maximaal 30 jaar worden benut. Beschik je over een wat lager maandelijks inkomen? Dan is deze hypotheekvorm waarschijnlijk wat minder interessant, omdat er er minder fiscale aftrekmogelijkheden zijn voor deze inkomensgroep.

Heb je interesse in een levenhypotheek? Zorg er dan voor dat je bij een betrouwbare bron voldoende informatie aanvraagt, omdat het een mengvorm is van een verzekering en een aflossingsvrije hypotheek. Er zijn verschillende vormen waarin deze combinatie gemaakt kan worden.