A-Krediet

Over hypotheken

Alle hypotheeksoorten op een rijtje

Onze hypotheken

Hypotheken zijn in verschillende soorten en maten. Op basis van jouw/jullie persoonlijke situatie en voorkeuren maak je een keuze voor een hypotheekvorm. Onderstaand vindt je een overzicht van de meest voorkomende hypotheken.

Een hypotheek zonder aflossing

Aflossingsvrije hypotheek

U kunt voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen als u geen aflossing op uw hypotheek wilt. Op die manier betaalt u alleen de hypotheekrente. Dit is wel een levenslange hypotheek behalve als u aflost door de verkoop van uw woning. De hoofdsom van de hypotheek blijft anders bestaan. Inbreng van eigen geld is gebruikelijk want de hypotheek zal nooit hoger zijn dan een bepaald percentage, meestal rond de 75% van de executiewaarde van de woning.

Meer over de aflossingsvrije hypotheek

Hybride hypotheek

De hybride hypotheek wordt ook wel en spaarbelegging hypotheek of combinatiehypotheek genoemd, opdat deze hypotheekvorm een combinatie is van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.

Meer over de hybride hypotheek

Een combinatie van hypotheekvormen
Sparen om af te lossen

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd van je hypotheek precies dat bedrag dat nodig is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit gebeurt in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert. Een verhoging van de hypotheekrente deels wordt gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie, dus zijn de kosten vrij stabiel. Eigenlijk is de spaarhypotheek een wat zekerdere vorm van de levenhypotheek.

Meer over de spaarhypotheek

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is speciaal bedoeld om de beschikbare fiscale faciliteiten in belasting box 1 (inkomen) volledig te benutten. Aan deze hypotheek zit altijd een levensverzekering gekoppeld. Van daar dat deze hypotheekvorm een levenhypotheek wordt genoemd. Bij deze hypotheek betaalt u een vaste maandelijks bedrag die bestaat uit rente en de premie. Deze premie is voor de levensverzekering. U betaalt alleen aflossing wanneer u dat het beste uitkomt.

Meer over de levenhypotheek

Hypotheek in combinatie met een levensverzekering
Afgelost aan het eind van de looptijd

Annuïteitenhypotheek

De Annuïteitenhypotheek is te vergelijken met de lineaire hypotheek, omdat ook bij deze vorm van hypotheek de complete schuld is afgelost wanneer de looptijd is verstreken. Het verschil tussen deze twee vormen is dat in elke termijn de bruto kosten plus rente exact hetzelfde zijn. Maar naarmate de hypotheek looptijd verstrijkt zal de fiscale aftrek ook verminderen. Door deze vermindering zullen de maandelijkse netto hypotheeklasten stijgen. Dit kan een voordeel zijn wanneer u verwacht dat uw inkomen de komende jaren gaat stijgen.

Meer over de annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek

Een ‘normale’ lening lijkt enorm veel op een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek los je simpel in gelijke delen af. We gaan even uit van een reguliere looptijd van 30 jaar (360 maanden). Dit betekent dus dat u iedere maand 1/360e deel van uw hypotheekschuld aflost. Dit betekent wel dat u met hoge netto maandlasten zit aan het begin van de looptijd, omdat je vanaf de akkoord datum steeds minder rente betaalt over de lager wordende schuld. Dus na iedere maand dalen de maandelijkse netto lasten. Dit is natuurlijk heel aantrekkelijk om af te sluiten wanneer u van plan bent om later wat minder te gaan werken. Een nadeel is wel dat u weinig profijt hebt van fiscale aftrekregelingen.

Meer over de lineaire hypotheek

Aflossen in gelijke delen
Opbouw obv rente over de hypotheek

Lijfrente hypotheek

Wanneer u een lijfrente hypotheek afsluit wordt er direct vastgelegd dat een bepaald bedrag omgezet zal worden in een lijfrente. Voor de opbouw van de lijfrente betaalt u dan iedere maand rente over de hypotheek. Daarnaast betaalt u ook elke maand de premie.

Meer over de lijfrente hypotheek

Bankspaar hypotheek

Wanneer u de bankspaarhypotheek vergelijkt met de traditionele spaarhypotheek is er bij de bankspaarhypotheek geen sprake van sparen middels een levensverzekering, maar gewoon via een geblokkeerde beleggingsrekening (BEW) of een geblokkeerde spaarrekening (BEW) die gekoppeld is aan de hypotheek.

Meer over de bankspaar hypotheek

Sparen met een bankrekening voor je hypotheek

Ik zou A-Krediet zeker aanbevelen. Ze nemen een hoop zorgen en regelwerk weg!

Willem

Leningen

Geld lenen tegen de laagste rente van Nederland.

Offerte aanvragen

Hypotheken

Je hypotheek regel je gewoon bij A-Krediet, zonder gedoe.

Maak een afspraak