Verduurzamen

De verduurzaming van je woning financieren.

A-Krediet

Je woning verduurzamen

Het dak, muren, leidingen of de vloer isoleren. Dubbel glas plaatsen. Een warmtepomp inzetten. Zonnepanelen laten installeren. Dit is een greep uit de voorbeelden van energiebesparende, verduurzamende maatregelen die je kunt toepassen in jouw woning. Het verduurzamen van je woning heeft allerlei voordelen voor je woongemak én portemonnee. Bovendien stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen vanwege de positieve impact op het milieu, en dus mag je dit extra voordelig financieren. Meer weten? Lees verder!

3 voordelen van je woning verduurzamen

1. Het verhoogt je wooncomfort

Jouw woning is je thuis. De plek waar je, naast misschien je werk, de meeste tijd doorbrengt. Als het even kan, wil je thuis dus natuurlijk niet in de tocht zitten of in een hele vochtige omgeving. Het verduurzamen van je woning met bijvoorbeeld betere isolatie in het dak, de vloer en de muren zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en de kou buiten. In de zomer houdt goede isolatie je huis ook langer koel. Dat betekent nog fijner wonen!

2. Je betaalt maandelijks minder energiekosten

Een betere isolatie betekent dat je verwarming in de winter minder hard hoeft te branden om je woning comfortabel warm te houden. En het plaatsen van zonnepanelen kan je per jaar honderden euro’s aan energiekosten besparen. Het (laten) plaatsen van verduurzamende middelen is natuurlijk een investering, maar die betaalt zichzelf zeker terug! En niet alleen in je maandelijkse kosten…

3. De waarde van je woning stijgt

Elke woning heeft een bepaald energielabel dat aangeeft hoe duurzaam (of juist niet) de woning is. Hoe hoger dat energielabel, hoe meer waard je woning is – het laat kopers ook zien dat hun toekomstige energiekosten relatief laag zullen zijn én dat ze zelf niet meer veel hoeven te verduurzamen. Het aanleggen van zonnepanelen kan zelfs de waarde van je huis verhogen met méér dan wat ze gekost hebben!

4. (Bonus!) Beter voor het milieu 

Alle woningen in Nederland zijn samen verantwoordelijk voor een flink deel van onze landelijke CO2-uitstoot. Hoe minder CO2 we samen produceren, hoe beter dit is voor ons milieu, de opwarming van de aarde en het leefgenot van toekomstige generaties. Het verduurzamen van je huis heeft flinke invloed op je gas- en energieverbruik – daar heb je dus niet alleen zelf profijt van!

Verduurzaming financieren met een hypotheek

Omdat het verduurzamen van je huis zoveel voordelen heeft, wil de overheid dit graag stimuleren. Daarom is het financieren van energiebesparende maatregelen in je hypotheek best voordelig. Normaal mag je met je hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde van je huis lenen. Wil je energiebesparende aanpassingen aan je woning doen, dan mag je tot 106% van de woningwaarde lenen. (De bank zet dat extra deel van je hypotheek, bedoeld voor verduurzaming, op een aparte rekening en controleert of je het inderdaad aan die verduurzaming besteedt.)

Niet alle hypotheekverstrekkers werken trouwens aan deze maatregel mee. Soms is het zo dat je minder extra mag lenen dan die 6%. Maar gaat het om een zogenaamde ‘nul-op-de-meterwoning’ – een woning waarbij de energie die jaarlijks wordt opgewerkt gelijk is aan of hóger dan de energie die er verbruikt wordt? Dan mag je vaak tot 25.000 euro extra lenen! Daarnaast bieden verschillende betrouwbare hypotheekverstrekkers zoals een aantal grote banken speciale duurzame hypotheken, waarmee je voor verduurzaming voordelig extra geld kunt lenen.

Wil je meer weten over het financieren van de verduurzaming van je woning? Benieuwd welke mogelijkheden passen bij jouw financiële situatie? Wil je weten welke betrouwbare aanbieder voor jou de meest gunstige oplossing biedt? Neem contact met ons op voor een gratis eerste gesprek. Onze experts zoeken graag de beste opties voor je uit.