Lijfrente hypotheek

Je hypotheek aflossen obv lijfrente.

A-Krediet

Wat is een lijfrentehypotheek?

Met een lijfrentehypotheek bouw je tijdens je hypotheek extra inkomen op, dat je op een bepaald moment kunt laten uitbetalen. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Sluit je je een lijfrentehypotheek af, dan wordt direct vastgelegd welk bedrag later omgezet zal worden in een lijfrente. Voor de opbouw van die lijfrente betaal je dan iedere maand rente over de hypotheek. Daarnaast betaal je ook elke maand de premie om de lijfrente op te bouwen.

Op het moment dat je met pensioen gaat, ontvang je de lijfrente in periodieke uitkeringen. Met deze uitkering kun je ook de hypotheeksom afbetalen. Bij het starten van de uitkering van de lijfrente blijft de hypotheek dus wel gewoon bestaan.

Wanneer is een lijfrentehypotheek voor mij interessant?

Deze vorm van hypotheek is aflossingsvrij, dat betekent dat je alleen rente betaalt over het hypotheekbedrag. Dat kan voor veel mensen interessant zijn. Maar omdat je niet aflost, kan er als veiligheidsmaatregel van de bank wel een bepaald percentage van de executiewaarde van de woning als hypotheek worden afgesloten.

Bij deze hypotheek kun je zowel de rente op de lijfrente als de premie fiscaal aftrekken van de belasting. De lijfrente kan overigens alleen afgetrokken worden van je belasting wanneer je een pensioentekort kan aantonen. Er moet wel inkomstenbelasting over de lijfrente worden betaald.