Beleggingshypotheek

Beleggen om je hypotheek af te lossen.

A-Krediet

Wat is een beleggingshypotheek?

Als je een beleggingshypotheek afsluit, besteed je je inleg aan beleggingen bij beleggingsfondsen. Op die manier bouw je een vermogen op dat daarna besteed wordt aan het aflossen van je hypotheek. Je betaalt over dit vermogen 1,2 procent belasting, omdat dit vermogen in box 3 belast wordt. Je bepaalt zelf waarin je het geld van de hypotheek belegt. Als je verwacht dat de beurs gaat stijgen, kan het interessant zijn om voor deze hypotheeksoort te kiezen. Maar bedenk wel: beleggen biedt geen garantie op een bepaald rendement. Je hebt dus nooit 100 procent garantie op een degelijk rendement.

Is een beleggingshypotheek risicovol?

Dat hangt van het soort beleggingen af. Als je niet van grote risico`s houdt, kun je er ook voor kiezen om een deel van je hypotheek te beleggen in “veilige” obligaties en het overige in aandelen. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je dit altijd aanpassen, maar meestal moet je bij aanpassing wél provisie te betalen. Zorg er dus voor dat je van te voren goed op de hoogte bent van alle voorwaarden.

Wat betaal je bij een beleggingshypotheek?

Bij de beleggingshypotheek geldt geen verplichte aflossing. Je betaalt enkel de premie (het ‘prijskaartje’ van de hypotheek) en rente. Hierdoor kun je profiteren van maximaal fiscaal voordeel. Natuurlijk geldt dit alleen als de beleggingsopbrengst hoger is dan de netto rente.