Verbouwen

De verbouwing van je woning financieren met je hypotheek.

A-Krediet

Je woning verbouwen

Misschien droom je al tijden van een grotere keuken maar heb je zelf hiervoor niet het spaargeld beschikbaar. Of is er een gezinsuitbreiding op komst, waardoor je nu écht een dakkapel op zolder wilt hebben. Wellicht voelt jullie woning al een tijdje aan de kleine kant, en is het nu tijd om de benedenverdieping aan de achterkant een stuk uit te bouwen. Wil je binnenkort je huis gaan verbouwen en vraag je je af of je dit kunt financieren met je hypotheek? Daar kunnen we je zeker meer over vertellen!

Hoe kun je je verbouwing financieren?

Je kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren. Als je hiervoor je eigen (spaar)geld kunt gebruiken, is dit het meest voordelig. Heb je een flinke financiële buffer opgebouwd die je voorlopig niet nodig hebt, dan kun je deze dus veilig inzetten voor je verbouwing. Je andere mogelijkheden bestaan uit verschillende vormen van leningen – en geld lenen kost nou eenmaal geld. Maar hóeveel, dat verschilt nogal!

Kijk bijvoorbeeld naar een Persoonlijke Lening. Dit is een valide manier om geld voor je verbouwing te lenen. Kies je voor een betrouwbare aanbieder of een onafhankelijke tussenpersoon als A-Krediet die de beste lening voor je kan zoeken, dan weet je zeker dat je een veilige lening krijgt waarvoor je nooit teveel betaalt. Wel heeft een Persoonlijke Lening meestal een hogere rente dan een hypotheek. Maar hoe werkt dat dan, je verbouwing financieren met een hypotheek?

Verbouwing financieren met hypotheek

Je verbouwing financieren met een hypotheek kan op verschillende manieren. We zetten ze voor je op een rij!

1. Verhoog je huidige hypotheek

Dit is vaak een goede eerste overweging: kun je je huidige hypotheek verhogen om je verbouwing mee te financieren? Sommige mensen hebben bij inschrijving van hun hypotheek deze ingeschreven tegen een hoger bedrag dan ze toen hebben geleend, waardoor er ruimte overblijft om dit bedrag later alsnog bij te lenen zonder extra kosten bij de notaris. Dat heet een hypotheek met een hogere hypothecaire inschrijving. 

Let wel op dat als je deze ruimte hebt en je wil je hypotheek verhogen, je hypotheekverstrekker opnieuw gaat beoordelen of dit past bij je financiële situatie. Soms moet je dan ook je woning laten taxeren. Tel de kosten hiervan plus die van het aanpassen van je hypotheek bij elkaar op en vergelijk deze met het afsluiten van een persoonlijke lening: als je slechts een klein bedrag wilt lenen, kan een persoonlijke lening voordeliger zijn. 

Heb je geen hypotheek met extra ruimte? Dan nog kun je voor een verbouwing vaak je hypotheek verhogen. Nu mag je bij het afsluiten van een hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen. Wil je met je verbouwing je huis verduurzamen, dan mag je maximaal 106% lenen. 

2. Ga voor een bouwdepot of tweede hypotheek

Een bouwdepot is een lening die als een soort extra spaarpot aan je huidige hypotheek hangt. Het geld dat je binnen dit bouwdepot leent, wordt op een aparte rekening gezet en mag daar maximaal 2 jaar op staan voor jouw gebruik. Alleen het bedrag dat je van deze rekening gebruikt, wordt vervolgens opgeteld bij je hypotheek en moet je binnen je hypotheek mee aflossen.

Hoeveel je mag lenen, hangt af van de waarde van je huis ná je geplande verbouwing. Deze moet je meestal aantonen met een taxatie van je woning, waarbij de geplande verbouwingen worden meegenomen in de uitslag. Je mag 100% van de waarde van je woning ná verbouwing lenen. Is de waarde van je woning straks na aanleg van je dakkapel bijvoorbeeld 267.000 euro, 3000 euro meer dan nu? Maar kóst deze verbouwing 5000 euro? Dan moet je de overige 2000 euro verschil zelf bijleggen óf bijvoorbeeld financieren met een persoonlijke lening.

Je kunt soms ook een tweede hypotheek afsluiten op je woning voor je verbouwing. Of dit kan, hangt af van je persoonlijke situatie, je woning en de markt. Wil je hier meer over weten? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar – stuur vrijblijvend een bericht voor een gratis oriëntatiegesprek waarin we je je mogelijkheden uitleggen.

3. Sluit je hypotheek over

Misschien kun je je hypotheek wel voordelig oversluiten en dan meteen de kosten van de verbouwing hierin meenemen! De hypotheekrente staat momenteel ongekend laag. Loopt je huidige hypotheek al een langere tijd, dan is de kans groot dat je met oversluiten naar een andere aanbieder (of laten aanpassen bij je huidige aanbieder) flink kunt besparen op je maandlasten. Zélf als je een boeterente zou moeten betalen – dat zijn extra kosten voor het vroegtijdig oversluiten van je hypotheek, als je rentevaste periode nog niet voorbij is. Weten wat je kunt besparen door over te sluiten? Bereken het zelf met onze gratis bespaarcheck.