Eerste huis kopen

Ben je op zoek naar je eigen plek die helemaal van jezelf is?

A-Krediet

Wil je je eerste huis kopen?

Op zoek naar je eigen plek die helemaal van jezelf is en waar je heerlijk kunt wonen. Je eerste huis kopen is een superleuke mijlpaal! Het is óók een grote investering, vaak een onbekend proces om te doorlopen, en daarnaast kan het in de huidige markt een hoop tijd en energie kosten om je droomhuis te vinden. Maar laat je niet ontmoedigen. Met de juiste voorbereiding en advies heb je in no time de sleutels tot die mooie toekomst in handen!

Een stappenplan!

Je eerste huis kopen is niet niks, een gedegen stappenplan is dan ook een must. Met ons stappenplan laat je niets aan toeval over.

1. Voorbereiding en oriëntatie

Voordat je naar woningen op zoek gaat, is het verstandig om alvast twee vragen voor jezelf te beantwoorden: waar ben je naar op zoek, en hoeveel wil je (en mag je!) maximaal lenen? Voor een indicatie van dat laatste kun je zelf al berekentools invullen op de websites van verschillende hypotheekaanbieders. Probeer bijvoorbeeld alvast onze gratis rekentool! Dan krijg je snel een indicatie van wat je maximaal aan hypotheek zou mogen lenen, op basis van jouw financiële situatie. Kijk daarbij ook goed wat de bijbehorende maandlasten zijn en wat jij hiervan maximaal per maand zou willen en kunnen missen.

Zeker weten wat je kunt lenen en bijvoorbeeld welke hypotheekvorm bij jouw situatie past? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur zoals A-Krediet. Als onafhankelijk adviseur zijn we niet gebonden aan één aanbieder. Zo kunnen we voor jou op zoek naar de hypotheek met de meest gunstige voorwaarden.

Weet je wat je maximaal kunt en wilt lenen? Schrijf dan voor jezelf op waar je naar op zoek bent in je woning. Maak een lijstje met eisen en wensen, zoals een grote keuken, een eigen oprit, of tuin op het zuiden. Dat maakt het selecteren van woningen om te bezichtigen straks een stuk makkelijker!

2. Op zoek naar je droomwoning

De verzamelwebsite voor koopwoningen Funda is een prima basis om te ontdekken wat er te koop staat in de buurt of plaats waar je graag zou willen wonen. Tegenwoordig is het wel zo dat, door het tekort op de huizenmarkt, huizen vaak razendsnel verkocht zijn. Het duurt soms even voordat een nieuwe woning op Funda worden gezet. Het komt steeds vaker voor dat het huis dat je net pas op Funda hebt gezien dan eigenlijk al niet meer beschikbaar is. Daarom is het verstandig om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrieven van verschillende makelaars in de buurt. Zo ontvang je hun huizenaanbod in je inbox zodra er nieuwe woningen te koop komen. Zie je een woning die je interessant lijkt? Vraag dan snel een bezichtiging aan bij de verkoopmakelaar. 

(Merk je dat je moeite hebt om in de huidige huizenmarkt bezichtigingen te scoren of om aantrekkelijke woningen te vinden? Overweeg dan het inhuren van een aankoopmakelaar. Deze helpt je met het zoeken van woningen, regelen van bezichtigingen, onderhandelen over het aankoopbedrag en beoordelen van de bijbehorende koopdocumenten.)

3. Een bod doen

Na een bezichtiging verliefd geworden op een huis? Leuk! Doe alvast wat onderzoek voordat je je bod uitbrengt. Google bijvoorbeeld of er onlangs soortgelijke huizen zijn verkocht in de straat en wat deze hebben opgebracht. Houd ook rekening met het feit dat je op veel plekken in Nederland vaak moet overbieden om kans te maken, én dat je het geld dat je overbiedt meestal niet mag meefinancieren in je hypotheek. Zorg dus dat je daarvoor spaargeld of andere middelen paraat hebt.

De meeste woningen worden tegenwoordig verkocht op basis van kopen op inschrijving. Dat betekent dat er eigenlijk niet meer wordt onderhandeld met een potentiële koper, maar dat alle geïnteresseerden voor een bepaalde datum één bod mogen doen. Hieruit kiest de verkoper de ‘winnaar’. Dit is overigens niet altijd het hoogste bod! De flexibiliteit qua verhuisdatum, het wel of niet willen van een bouwtechnische keuring en bijvoorbeeld geen voorbehoud van financiering over het overbieden wegen soms zwaarder dan enkel het hoogste bedrag. (Zorg er wel voor dat je bij je bod de ontbindende voorwaarden opneemt die voor jou van belang zijn en neem geen onnodige risico’s zonder voorbehoud van financiering!)

4. Je hypotheek regelen

Is jouw bod gekozen? Top, gefeliciteerd: je droomhuis is bijna van jou! Dit is het moment om je hypotheekadviseur officieel in te schakelen. Deze berekent dan de hypotheek die je kunt krijgen en bevestigt dat het huis waarop je hebt geboden bij jouw situatie past. Hij of zij helpt je bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm, berekent hoe lang je het beste de rente vast kunt zetten en denkt bijvoorbeeld mee over risico’s als arbeidsongeschiktheid of overlijden. Ook bespreek je of je bijvoorbeeld een bankgarantie nodig hebt – vaak moet je namelijk binnen 6 weken 10% van het aankoopbedrag van je woning alvast op een derdengeldenrekening van de notaris laten zetten óf hiervoor een bankgarantie afsluiten. 

5. Koopcontract, taxateur en notaris

Terwijl jij je hypotheek regelt, gaat de verkoopmakelaar een voorlopig koopcontract opstellen dat de verkopers en de kopers moeten ondertekenen. Na het ondertekenen van dit contract heb je nog 3 werkdagen bedenktijd; daarna zit je aan de koop vast, met als uitzondering de ontbindende voorwaarden die je in je contract het opgenomen zoals een voorbehoud van financiering.

Is het koopcontract in werking gezet en weet je dat je hypotheek rond komt? Ga dan op zoek naar een notaris en een taxateur – hier kan je hypotheekadviseur/je A-Krediet expert je ook bij helpen. De taxateur moet op korte termijn je nieuwe koopwoning taxeren – de taxatiewaarde bepaalt namelijk de hoogte van de hypotheek die je voor de woning kunt krijgen. Die is maximaal 100% van de taxatiewaarde. De notaris keurt officieel het voorlopige koopcontract goed. Daarna is het wachten tot de opleverdatum.

6. Tekenen bij de notaris

Als laatste stap in het aankoopproces verzorgt de notaris voor oplevering van de woning een leveringsakte en een hypotheekakte. Zijn deze getekend, dan is de woning officieel van jou. Zet de champagne maar vast koud!

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Als starter kun je kiezen uit twee soorten hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Klik hier om meer te lezen over een lineaire hypotheek, en hier om meer te lezen over een annuïteitenhypotheek.

Je eerste huis kopen: een investering

Zoals al beschreven kun je op onze website, maar ook op die van de meeste andere hypotheekverstrekkers en -adviseurs, vaak al zelf berekenen wat je ongeveer aan hypotheekbedrag mag lenen op basis van jouw financiële situatie. Wees áltijd eerlijk bij het invullen van dit soort tools zodat je zeker weet dat je een realistische inschatting krijgt. Vraag je een hypotheek aan, dan checkt je kredietverstrekker bijvoorbeeld ook of je een BKR-registratie hebt of andere leningen moet afbetalen. Neem daarom zaken als een studieschuld zelf al mee bij je vooronderzoek. Als je weet wat je verantwoord kunt lenen en wat je zonder zorgen per maand kunt betalen aan hypotheekaflossing – bijvoorbeeld ongeveer wat je nu aan huur betaalt – dan wordt het zoeken naar je droomhuis veel makkelijker! 

Natuurlijk blijft het spannend, je eerste huis kopen. Meestal is een woning een van de grootste aankopen van je leven, dus wil je zeker weten dat je de juiste beslissingen neemt. Bedenk je daarom dit: bij een huurhuis betaal je elke maand iemand anders om in ‘hun’ woning te mogen verblijven. Bij een koophuis betaal je elke maand je hypotheekverstrekker om je éigen huis af te betalen. Je investeert met de aankoop van je huis in je eigen vastgoed, en dat wordt terwijl je er in woont wellicht meer waard. In de huidige huizenmarkt stijgt de waarde van je huis soms wel 8% per jaar. Een huis kopen (mits je dat op een verantwoorde manier financiert) kan je dus ook geld opleveren!

Gratis oriëntatiegesprek

Heb je vragen over je eerste huis kopen of wil je gewoon graag vrijblijvend met ons in gesprek over wat je als starter op de woningmarkt kunt verwachten? Stuur ons een berichtje, we helpen je graag. Onze hypotheekadviseurs hebben jarenlange ervaring en zijn onafhankelijk – dat betekent dat we niet gebonden zijn aan bepaalde hypotheekverstrekkers, maar gewoon voor jou de meest veilige én betaalbare hypotheek kunnen regelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent, en is het vinden van je droomhuis zo geregeld!