Annuïteitenhypotheek

Afgelost aan het einde van de looptijd

De annuïteitenhypotheek is te vergelijken met de lineaire hypotheek, omdat ook bij deze vorm van hypotheek de complete schuld is afgelost aan het einde van de looptijd. Het verschil tussen deze twee vormen is dat bij elke termijn de bruto kosten plus rente exact hetzelfde zijn. Maar naarmate de hypotheek looptijd verstrijkt zal de fiscale aftrek ook verminderen. Door deze vermindering zullen de maandelijkse netto hypotheeklasten stijgen. Dit kan een voordeel zijn wanneer je verwacht dat je inkomen de komende jaren gaat stijgen.

Ook bij de Annuïteitenhypotheek kunt je er zelf voor kiezen in hoeveel jaar je de hypotheek wilt aflossen. Let wel: hoe sneller je de hypotheek aflost, hoe hoger je maandlasten worden.

De annuïteitenhypotheek is een veilige hypotheeksoort waarbij je wellicht veel rendement op het hypotheekbedrag misloopt. Als je toch wat rendement uit je hypotheekbedrag wil halen is het wellicht verstandig om te kiezen voor een hypotheeksoort waarbij er iets gedaan wordt met je geld, zodat je er nog een mooi extraatje aan over houdt. Zo’n hypotheeksoort met kans op rendement is natuurlijk wel een stuk risicovoller dan de annuïteitenhypotheek. Wanneer je voor een risicovolle hypotheekvorm kiest profiteer je wel van meer fiscaal voordeel.