Beleggingshypotheek

Beleggen om je hypotheek af te lossen

Als je een beleggingshypotheek afsluit, betaal je inleg voor beleggingsfondsen. Op die manier bouw je een vermogen op die besteed wordt aan het aflossen van jouw hypotheek. Je betaalt over dit vermogen 1.2% belasting, omdat dit vermogen in box 3 belast wordt.

Je bepaalt zelf waarin je het geld van de hypotheek belegt. Als je verwacht dat de beurs gaat stijgen kan het interessant zijn om voor deze hypotheeksoort te kiezen. Maar bedenk wel: beleggen biedt geen garantie op een bepaald rendement.

Je bepaald helemaal zelf in wat voor bedrijven het geld van je hypotheek wordt belegt. Als je verwacht de beurs de komende tijd een stijgende lijn zal gaan onder vinden is het wellicht interessant om deze hypotheekvorm te overwegen. Maar je dient je goed te beseffen dat een beleggingshypotheek altijd risico’s met zich mee brengt en je nooit 100% garantie hebt op een degelijk rendement.

Als je niet van grote risico’s houd kun je er ook voor kiezen om een deel van jouw hypotheek te beleggen in “veilige” obligaties en het overige in aandelen. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je dit altijd aanpassen, maar let wel, meestal dien je bij een aanpassing provisie te betalen. Dus zorg er voor dat je van tevoren goed op de hoogte bent.
Bij de beleggingshypotheek geldt geen verplichte aflossing. Hierdoor kun je profiteren van maximaal fiscaal voordeel. Natuurlijk geldt dit alleen als de beleggingsopbrengst hoger is dan de netto rente.