Levenhypotheek

Benut de fiscale faciliteiten in box 1

Een levenhypotheek is speciaal bedoeld om de beschikbare fiscale faciliteiten in belasting box 1 (inkomen) volledig te benutten. Aan deze hypotheek zit altijd een levensverzekering gekoppeld. Vandaar dat deze hypotheekvorm een levenhypotheek wordt genoemd. Bij deze hypotheek betaal je een vast maandelijks bedrag wat bestaat uit rente en de premie. Deze premie is voor de levensverzekering. Je betaalt alleen aflossing wanneer dat het beste uitkomt.

Bij een levenhypotheek wordt er ook direct een kapitaalverzekering afgesloten. Deze verzekering wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Met deze uitkering dien je de hypotheek af te lossen. Wanneer één van beide partners komt te overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd dat gelijk is aan het bedrag dat je hebt meeverzekerd, dit wordt het “verzekerd kapitaal” genoemd. Dat bedrag moet je dus besteden om de hypotheek af te lossen.

Het grote verschil met een spaarhypotheek is dat er geen koppeling bestaat tussen de hypotheekrente die je betaalt en de spaarrente die je ontvangt. Houdt er dus rekening mee dat het uit te keren bedrag zowel lager als hoger kan zijn dan de hypotheekschuld. Meestal is het bedrag echter wel voldoende.

Het verschil tussen een levenhypotheek en een spaarhypotheek is dat de hypotheek rente die je betaald en de spaarrente die je ontvangt niet met elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor kan het dus zijn de het uit te keren bedrag hoger maar ook lager kan zijn de hypotheekschuld. In de meeste gevallen blijkt dit bedrag gewoon voldoende te zijn om de hypotheekschuld af te lossen.

Voor de verzekering gelden bepaalde fiscale vrijstellingen. Deze vrijstellingen kunnen sinds 2001 maximaal 30 jaar worden benut. Wanneer je over een wat lager maandelijks inkomen beschikt is deze hypotheekvorm minder interessant omdat er minder fiscale aftrekmogelijkheden zijn voor deze inkomensgroep.

Als je een voorkeur hebt voor deze hypotheekvorm kun je het beste extra advies inwinnen omdat het een mengvorm is van een verzekering en een aflossingsvrije hypotheek. Er zijn verschillende vormen waarin deze combinatie gemaakt kan worden.