Spaarhypotheek

Genoeg sparen om je hypotheek af te lossen

Met een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd van je hypotheek precies dat bedrag dat nodig is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit gebeurt in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert. Een verhoging van de hypotheekrente deels wordt gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie, dus zijn de kosten vrij stabiel. Eigenlijk is de spaarhypotheek een wat zekerdere vorm van de levenhypotheek.

Als je een spaarhypotheek afsluit spaar je tijdens de looptijd van de hypotheek exact het bedrag dat nodig is om de hypotheek mee af te lossen aan het einde van de looptijd. Dit gebeurt in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag per maand uitkeert. Wanneer er een verhoging van de hypotheekrente plaats vindt zal deze gecompenseerd worden door een verlaging van de verzekeringspremie. Dit maakt de kosten redelijk stabiel.

Bij een spaarhypotheek ontvang je vrij weinig rente, daardoor dien je veel te sparen in de beginperiode van de looptijd.

Voor de verzekering gelden bepaalde fiscale vrijstellingen. Deze vrijstellingen kunnen sinds 2001 maximaal 30 jaar worden benut. 

Om er voor te zorgen dat de hypotheekverstrekker zijn geld krijgt bij een sterfgeval wordt er vaak gevraagd om bij deze hypotheekvorm een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als ‘tegenhanger’ van de levensverzekering.