Verhuizen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en wil je verhuizen?

A-Krediet

Wil je graag verhuizen?

Misschien zijn je kinderen net het huis uit, of droom je al jaren van een grotere tuin: je bent toe aan een nieuwe koopwoning. Je wilt verhuizen! Met die verhuiswens in je achterhoofd moeten er dus twee dingen gebeuren: je wilt je eigen huis verkopen, én je nieuwe droomhuis aanschaffen. Wil je zeker weten dat je hierbij geen belangrijke stappen overslaat? In alle rust dit proces doorlopen? Overweeg een onafhankelijk adviseur zoals A-Krediet. Maak een vrijblijvende afspraak om jouw mogelijkheden te bespreken.

Verkopen en kopen

Gebruik ons gratis stappenplan voor het verkopen van je eigen woning en het kopen van een nieuwe woning.

1. Houd een oogje op de huizenmarkt

Wil je je woning verkopen maar heb je geen acute haast om te verhuizen? Kijk dan of dit een gunstig moment is om te verkopen – hoe staat het met de huizenmarkt en bijvoorbeeld de hypotheekrentes? Soms kan het lonen om nog enkele maanden te wachten. Op dit moment is de markt voor verkopers enorm gunstig; de meeste huizen staan nu maar enkele weken te koop en in bijna heel Nederland wordt flink overboden. Bovendien is de hypotheekrente nog steeds historisch laag, heel handig bij de aankoop van een nieuwe woning. Wil je dus je huis verkopen, dan is dit een fantastisch moment!

2. Wel of geen makelaar?

Je mag natuurlijk je huis gewoon helemaal zelf verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar. Dat kan je veel geld besparen, maar bedenk wel dat het je óók heel veel tijd kost.  Je moet zelf onderzoek doen naar de markt, een eerlijke vraagprijs bepalen, je huis adverteren, geïnteresseerden rondleiden en de onderhandelingen doen.

Kies je liever voor een verkoopmakelaar? Dan kan deze voor jou het hele verkoopproces uit handen nemen. Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt, adviseert over de vraagprijs, adverteert je huis online, leidt voor jou de bezichtigingen en helpt met de onderhandelingen zodat je de best mogelijke prijs krijgt voor je huis. Vaak betaalt de investering in een verkoopmakelaar zich dus terug. Doe vooraf wel goed onderzoek naar de makelaar waar je misschien mee in zee wilt gaan. Kies altijd een makelaar die is aangesloten bij een erkende brancheorganisatie. Kijk op Google en op Funda of ze goede reviews hebben. En spreek duidelijke afspraken af over de bijbehorende kosten, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

3. Zelf op zoek naar een nieuwe woning

Nu kun je echt op zoek naar je nieuwe droomhuis! Als je je eigen woning al hebt verkocht, sta je meteen steviger als koper tijdens de onderhandelingen: vaak heb je bijvoorbeeld overwaarde die je mee kunt nemen en je weet precies wanneer je kunt verhuizen. Schrijf je in bij makelaars in de buurt en houd hun aanbod in de gaten – dit is vaak efficiënter dan Funda. Want hoewel op Funda het totaalaanbod staat, worden woningen tegenwoordig vaak zo snel verkocht dat een groot deel van wat op Funda staat al niet meer beschikbaar is! Het aanbod van lokale makelaars is meer actueel, en zo maak je meer kans op het scoren van bezichtigingen.

4. Hypotheek aanvragen/oversluiten

De meeste mensen hebben als ze hun huidige koophuis verkopen vaak nog een lopende hypotheek. Met de vernieuwde hypotheekregels en hypotheekvormen mag je bij je nieuwe huis niet zomaar precies dezelfde hypotheekconstructie houden. Je mag bijvoorbeeld maximaal nog maar 50% van de marktwaarde financieren met een aflossingsvrije hypotheek, óók als je aflossingsvrije deel nu nog hoger is. Voor de hoogte van je hypotheek die je nu al hebt mag je meestal nog wel een ‘oude’ vorm van hypotheek meenemen (zoals een aflossingsvrije of een bankspaarhypotheek). Voor alles dat je meer wilt lenen, moet je kiezen tussen een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Meer weten over wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs!

5. Extra tip: verkopen met restschuld?

Gelukkig komt het in de huidige huizenmarkt minder voor, maar soms is het zo dat je hypotheekschuld hoger is dan de huidige waarde van je huis. Dat betekent dat je bij de verkoop van je huis een restschuld kunt overhouden. Verwacht je dat je na verkoop van je eigen woning een restschuld overhoudt? Neem dan vóórdat je je huis gaat verkopen, contact op met een hypotheekadviseur zoals A-Krediet. Zo kun je rustig samen kijken hoe je de schuld kunt afbetalen. Heb je hier nog niets voor geregeld, dan kan je hypotheekvertrekker namelijk de verkoop van je huis bij de notaris tegenhouden! Door wat extra af te lossen, een nieuwe betalingsregeling af te spreken of in sommige gevallen met hulp van de Nationale Hypotheek Garantie e.e.a. af te lossen is er vaak een oplossing. We helpen je graag bij het uitzoeken van alle mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek

In de huidige huizenmarkt kunnen de huizenprijzen fors stijgen. Dat betekent dat je huidige woning relatief snel meer waard wordt, maar ook dat het droomhuis dat je zoekt steeds meer geld kost. Hak daarom op tijd de knoop door en ga voor die verhuizing! Heb je vragen over verhuizen of wil je gewoon graag vrijblijvend met ons in gesprek? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen met al je financiële vragen rondom de verkoop van je huidige woning en de aankoop van een nieuwe. Betrouwbaar, onafhankelijk en voor de beste prijs!